Interview over pijn en pijnstilling met gynaecoloog Nienke Gorter.

‘Het is goed om je te realiseren dat het gewoon ook pijn doet! Maar hoe kun je daar dan mee om gaan? Dit is goed om jezelf af te vragen wat past bij mij? Het overkomt je misschien maar als je weet hoe je hiermee om kunt gaan dan gaat dat je zeker helpen.’

‘Zwangeren die niet voorbereidt zijn overkomt de pijn vaak. En weten dan niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Als je basis kennis door voorbereiding hebt weet jij hoe je met de pijn om kunt gaan. Ook zijn er zorgverleners om je heen die je hier mee helpen.

Pijnstilling tijdens een bevalling

‘Onbegrijpelijk om te zien dat vrouwen zich soms slecht voelen over het feit dat ze pijnstilling  nodig hebben gehad. Dit slechte gevoel is onnodig. Sommige vrouwen denken dat ze een soort oermoeder moeten zijn en het per se zonder pijnstilling zouden moeten doen. En als je dan toch pijnstilling nodig hebt dan hebben ze het gevoel dat ze het niet op eigen kracht hebben gedaan. Dit is echt onzin! Je hebt pijnstilling nodig of niet en hier mag het niet van afhangen of je het dan wel of niet goed hebt gedaan. Je hoort wel eens van een moeder of oma, vroeger deden we het ook gewoon zo. Maar vaak zijn ze zelf die pijn vergeten, wat heel normaal is, en toen wist je ook niet beter. Nu zijn er middelen tot je beschikking en als je ze nodig hebt kun je die keuze maken om ze te nemen. Het is maar net wat je zelf wil en hoe het loopt. Soms neem je je voor om wel of geen pijnstilling te nemen maar loopt het anders en kom je er toch op uit. Alles daarin is goed en als je die keuze maakt sta er gewoon achter. Je mag sowieso trots op jezelf zijn wanneer je een kind op de wereld hebt gezet en hoe dat is gegaan maakt vaak voor het eind resultaat niet uit.’ 

Vormen van pijnstilling bij de bevalling

  • Pijnpompje (morfinepomp) je krijgt morfine zodra dat je zelf op het pompje drukt. Dit verlicht de pijn. De pijn van de weeën worden wat afgezwakt. De pijn is beter te dragen. 
  • Ruggenprik hiervoor komt de anesthesist bij jou om een ruggenprik te prikken en als deze goed zit ben je verdooft van af je middenrif tot aan je bekken. 
  • Lachgas wordt door de eerstelijns verloskundigen gegeven. Dit werkt wat meer ontspannend maar werkt maar kortdurend.

Het is goed om te weten dat er middelen beschikbaar zijn. Mocht je dit nodig hebben zijn ze er voor jou. Wil je meer weten over pijnstilling zoals de voor-en nadelen? Meldt je dan aan voor de cursus van Krachtig Bevallen.

Het is goed je te realiseren dat het gewoon ook pijn doet