Podcast #1

Gynaecoloog Nienke Gorter

In deze aflevering horen we gynaecoloog Nienke Gorter over voorbereiden op de bevalling. Maar hoe doe je dat in deze coronatijd? En wat voor invloed heeft corona op de zwangerschap en de bevalling? Kan je baby ook corona krijgen? Op al deze vragen geeft Dr. Gorter antwoord. Deze podcast is vooral bedoelt om je gerust te stellen over bevallen tijdens deze coronatijd en je informatie te geven over een goede voorbereiding met de juiste mindset. Zeer actueel, positief, en motiverend!

Podcast #2

Kinderarts Barbara Werrij

In deze podcast interview ik Barbara Werrij, als kinderarts weet Dr. Werrij alles over de zorg rondom een pasgeborenen baby. Er komen vragen aan bod als: Wanneer komt een kinderarts in actie bij een pasgeboren baby? Wat zijn de eerste controles? Wat is normaal of afwijkend “gedrag” van een pasgeboren baby? Ook legt ze uit waarom het eerste uur zo belangrijk is na de geboorte en of je pasgeboren baby ook Corona kan krijgen. Luister voor dit en meer naar dit open en persoonlijke gesprek met Dr. Werrij.

Podcast #3

Verloskundige Welmoed Hemeltjen

Verloskundige Welmoed Hemeltjen spreekt met passie over haar beroep. Ze is verloskundige geworden voor de persoonlijke begeleiding die ze aan zwangere en barende vrouwen kan geven. In deze podcast verteld ze ook over haar eigen bevallingen. Ze verteld dat ze zelf alsnog verrast werd door de kracht van het lichaam en de geboorte van een kind. Elke bevalling is uniek en je kunt nooit voorspellen hoe het precies gaat verlopen, toch kun je er wel degelijk invloed op uitoefenen! Maar hoe dan? Dit legt Welmoed graag aan jullie uit.

Podcast #4

Kraamverzorgster Yvon Huijser

In deze 4de podcast interview ik Yvon Huijser, zij is al meer dan 20 jaar kraamverzorgster. We hebben het over ‘het gouden uur’ naar de geboorte, maar ook over de blauwe en roze kraamwolk die ook wel eens grijs blijkt te zijn. Ze geeft uiteraard ook handige tips voor de kraamtijd.

Podcast #5

Klinische verloskundige Erjen Drost

In gesprek met ziekenhuisverloskundige Erjen Drost. Hoe is het om als man te werken in een beroep met (bijna) alleen maar vrouwen? Erjen vertelt vol passie over hoe hij in dit beroep terecht is gekomen. Het heeft er alles mee te maken dat hij als kind te vroeg geboren is. Als verloskundige heeft hij de eerste 5 jaar in een thuispraktijk gewerkt waarna hij de uitdaging zocht om te werken in een klinische ziekenhuis setting. Hij vertelt hoe het is om als man naast de bevalling van zijn vrouw te staan en steekt hierbij alle mannen een hart onder de riem, want hij weet als geen ander hoe het is om er naast te staan.

Podcast #6

Lactatiekundige Agnes Kuijper

Weet jij al wat voor voeding je jouw kindje wil gaan geven? Borstvoeding of flesvoeding? In deze aflevering interview ik Agnes Kuijer, ze is lactatiekunde en werkt als kinderverpleegkundige op de couveuse afdeling. Agnes weet alles over borstvoeding.

Super interessante podcast, waarin je veel leer over borstvoeding.

Podcast #7

NLP trainer Robin Stevens

Bevallen is mindset. Deze stelling is één van de drijfveren achter mijn missie met Krachtig Bevallen. In deze aflevering mag ik Robin Stevens, één van de bekendste NLP trainers van Nederland, interviewen. Met al zijn kennis en ervaring op het gebied van mindset geeft hij veel tips hoe je kan omgaan met onzekerheid, het onbekende, angst en loslaten.

Ik wil niet te veel verklappen want dit is een super gaaf interview voor iedereen om zelf te luisteren. Wat ik hier nog aan wil toevoegen is dat Robin, voor de zwangere vrouwen op het platform van Krachtig Bevallen, zijn audiofragementen (de beste NLP technieken) ter beschikking heeft gesteld. Hoe cool is dat?! Én, aan het eind van deze aflevering doet hij nog een hele gave win actie voor de luisteraars van Krachtig Bevallen de podcast.

Veel plezier met luisteren, naar deze aflevering.

Podcast #8

Pedagoog Chaja Asscher

Opvoedadvies van pedagoog Chaja Asscher. Positief leiding nemen als ouders. Hoe doe je dat? Hoe bereidt je je voor als aanstaande ouders op het ouderschap.

In deze aflevering ga ik in gesprek met Chaja Asscher. Zij is pedagoog en heeft een opvoedadvies bureau. Ze vertelt dat alles begint met herkennen van signalen van je kind en veel liefde geven. Je hoeft niet altijd op een lijn te zitten met je partner maar wat is dan wel belangrijk? Hier geeft Chaja adviezen over.

Podcast #9

Verloskundige Gemma Miedema

Het bespreekbaar maken van een baringstrauma met verloskundige Gemma Miedema. Het voorkomen en genezen van baringstrauma’s daar gaan we het in deze podcast over hebben.  Gemma Miedema, verloskundige in de thuispraktijk, ziet zwangeren soms worstelen met onzekere gevoelens en angsten over hun bevalling. In deze podcast willen we jou handvaten geven hier mee om te gaan en je helpen met het herkennen van een trauma. Gemma legt uit dat je relatief eenvoudig wat kunt doen aan een trauma wanneer je die hebt. EMDR is hier een goed voorbeeld van, maar vooral ook door te leren hoe om te gaan met verschillende omstandigheden die zich soms tijdens de bevalling voordoen.

De insteek is niet Falen maar Balen!

Podcast #10

Bekkenfysiotherapeut Karla Folmer

Deze keer te gast is Karla Folmer. Zij is bekkenfysiotherapeut en gaat jullie MEGA waardevolle tips geven die er voor zorgen dat jouw bekken soepel en krachtig blijft tijdens je zwangerschap en bevalling. Ze vertelt waarom rust na je bevalling zo belangrijk is en hoe je het beste je bekken en bekkenbodem weer kunt belasten na je zwangerschap.

Het heeft alles te maken met de belastbaarheid van je lichaam samen met de belasting er op en de balans hiertussen. 9 maanden zwanger, 9 maanden ont-zwangeren.

Podcast #11

Echoscopiste en verloskundige Andrea Michielsen

De 20 weken echo is geen pretecho maar een medische echo. Echoscopiste en verloskundige Andrea Michielsen vertelt over haar vak en ervaringen met het maken van echo’s. Waarom doen we in Nederland een 20 weken echo? Hoe zit het nu met de combinatie test en de NIPT test? En met welke intentie doe je een onderzoek en wat ga je met de uitslag doen? Vraag jezelf dit af voordat je een onderzoek laat doen. Ga uit van het goede en vertrouw op je eigen lichaam!

Podcast #12

Prof. dr. Ank de Jonge

Prof. dr. Ank de Jonge is de eerste verloskundige hoogleraar in Nederland en te gast in de podcast van Krachtig Bevallen. Ze kijkt zowel praktisch, vanuit haar beroep als verloskundige, als wetenschappelijk naar de geboorte zorg in Nederland en wereldwijd. Prof dr. de Jonge is, naast erkend wetenschapper, nog steeds werkzaam als eerstelijns verloskundige. Ze vertelt waarom ze nog steeds “high” wordt van het werken in de geboorte zorg. 

Prof dr. de Jonge omschrijft de bevalling als een reis: ‘Het is een beetje alsof je op reis gaat naar een onbekend land. Je kent er het eten niet, de taal niet en dan wordt het een mengeling van hartstikke leuk maar ook heel spannend.’ Luister naar haar ervaringen als verloskundige en de vele tips die ze geeft om goed voorbereid de bevalling in te gaan. 

Podcast #13

Dieuwke Schotanus

Te gast in deze aflevering van Krachtig Bevallen de podcast is Dieuwke Schotanus. Zij weet namelijk alles van het programma “een kansrijke start”. Ze legt uit waarom de eerste 1000 dagen van een nieuw leven zo belangrijk zijn. Dit is de periode vanaf de conceptie(bevruchting) tot aan een kind van 2 jaar. In deze 1000 dagen ontstaan allemaal obstakels voor aanstaande ouders en hoe ga je hier dan mee om. En welke hulp kun je eventueel inschakelen. Luister dus vooral naar wat Dieuwke heeft te vertellen over het programma “een kansrijke start”. 

Podcast #14

Loes Woltjer

Wat een gave aflevering is dit geworden! In deze podcast van Krachtig Bevallen heb ik Loes Woltjer te gast. Loes is onlangs bevallen van haar zoontje. Op zich niet iets bijzonders natuurlijk, echter heeft ze dit volledig zonder zorgverleners gedaan! Deze arriveerden pas na de geboorte en zo heeft Loes een heel bijzonder en krachtig verhaal over hoe ze haar eigen lichaam het werk liet doen en zo een prachtige zoon op de wereld zette.

Podcast #15

Berber Zeinstra JGZ verpleegkundige

‘Ouders in hun kracht zetten.’ Dat is de missie van Berber Zeinstra, JGZ verpleegkundige op het consultatiebureau.

Tijdens deze podcast aflevering geeft Berber voorlichting en advies aan ouders. Niks moet, maar ‘samen maakt je sterker’ is haar motto. Blijf als ouders met elkaar in verbinding en praat over het ouderschap. Je leert door vallen en opstaan, het kan en hoeft niet perfect! 

Podcast #16

Anne van den Bosch verloskundige

Centering Pragnancy, wat is dat en hoe werkt het?

Anne van den Bosch is verloskundige en op hun parktijk doen ze de controles ook wel in groepen, ook wel centering genoemd. centering heeft vele voordelen je bent als zwangere meer betrokken bij de zorg, je bouwt een netwerk op en voelt je gesterkt door de groepsdynamiek. Anne legt uit wat centering inhoudt

Podcast #17

Gynaecoloog Nienke Gorter

Wat een onrust wat een angst over het Corona virus en de zwangerschap. Maar hoe zit het nu echt? Gynaecoloog Nienke Gorter verteld over de invloed van Corona en stelt de zwangeren gerust, maar heeft wel een duidelijke bootschap. In deze aflevering hebben we het niet alleen over het Corona virus maar praten we ook over wat je als zwangere kunt verwachten in het ziekenhuis mocht je daar komen te bevallen.

Podcast #18

Willem Hospes (vader)

Willem Hospes is in deze aflevering te gast. Hoe is het als man om naast je vrouw te staan tijdens de bevalling. Wat komt erop je af en vooral hoe gaat je ermee om. Wat is je rol als man en wat is Willem zijn ervaring. Willem spreekt hier heel open over en geeft aanstaande vaders leuke tips.

Podcast #19

Willem Hospes (vader)

Dit is deel 2 van de podcast opname van Willem Hospes. In deel 1 verteld hij over hoe ze de bevalling hebben beleeft, erg bijzonder om te horen hoe je als man naast een bevalling staat. En in deel 2 gaan we het hebben over hun kraamtijd. Wat komt er allemaal op je af als aanstaande ouders… Willem verteld zo positief en enthousiast over het ouderschap, dat ook deze aflevering de moeite is om naar te luisteren.

Podcast #20

Linda Beeksma

Linda is moeder van vier kinderen en heeft zo’n beetje alles wel mee gemaakt tijdens haar bevallingsavonturen. Haar vier bevallingen waaronder één van een tweeling heeft ze als uniek maar ook uitdagend ervaren. Na een thuis bevalling, één met een medisch indicatie en een keizersnede kun je wel zeggen dat deze moeder weet waar ze het over heeft wanneer ze over bevallen spreekt.

Podcast #21

Gynaecoloog/seksuoloog Nienke v/d Velde

Nienke van der Velde, gynaecoloog en seksuoloog, vertelt erover in de Krachtig Bevallen podcast. Tja, seks is niet iets waar veel vrouwen over praten. Althans niet als ze met vragen of problemen zitten. Daarom heeft Krachtig Bevallen vrouwen de kans gegeven om anoniem vragen in te sturen zodat Nienke deze kan beantwoorden. Er zijn veel vragen binnen gekomen zoals: Wanneer kan ik weer seks hebben na de bevalling? Wat kan wel en wat beter niet?Wat moet ik doen als ik tijdens of na mijn bevalling pijn heb tijdens seks? Deze vragen en meer komen aan bod in deze podcast aflevering.

Podcast #22

Steffanie Drost

Een stuitbevalling het komt niet veel voor. Omstreeks de uitgerekende datum ligt ongeveer 3% van de kinderen in stuitligging. Maar wat als het bij jou wel zo is? Dit overkwam Steffanie Drost. Ze had allerlei vragen en onzekerheden maar bereidde haar zelf supergoed voor via het platform van Krachtig Bevallen. En toen alle stoplichten op groen stonden ging ze voor een vaginale stuitbevalling en daar kijkt ze vol trots op terug als een hele mooie en positieve ervaring die ze graag met je wil delen.

Podcast #23

Edwin Selij

Pijnloos bevallen, volgens Edwin Selij kan dit! Hoe? Door hypnose. 

Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland. Hij is auteur van de boeken ‘Hoe leef je het langst zonder angst’ en ‘Breek Je Vrij!’ en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie ging onderwijzen.

 Hypnose is ook zeker iets wat jij jezelf kunt aanleren tijdens de zwangerschap en bevalling. Edwin legt je uit hoe. Op het platform van Krachtig Bevallen maak ik ook gebruik van hypnose (door middel van NLP- technieken) zodat je leert ontspannen te blijven tijdens je bevalling. En ontspanning is ontsluiting! 

Podcast #24

Maartje Derksen

Er verandert heel wat in je leven als je zwanger bent en ineens moeder wordt. Maartje Derksen, oprichter van Master in Happiness en ex verloskundige vertelt vol passie over haar journey. ‘Het leven is makkelijker dan je denkt en moeilijker als je denkt’ Eén van de inspirerende slogans van Maartje Derksen. Ik mocht bij haar zijn op haar kantoor in Amsterdam waar ze vol passie vertelt over haar kijk op het leven als ex verloskundige en moeder van 3 jongens. Het is nogal een heftig en bijzonder verhaal dat ze met je wil delen. Omstandigheden heb je niet altijd in de hand. Het leven is niet alleen maar leuk en maakbaar. En dat weet Maartje maar al te goed als in 2010 haar man overlijdt. Hoe je met je leven en uitdagende omstandigheden omgaat heb je wél in de hand. De kracht van gedachten is namelijk zo groot. Er is zoveel meer mogelijk wanneer je je bewuster bent van jezelf, van wie jij bent en van jouw overtuigingen. Zo bepalen niet alleen de omstandigheden tijdens je zwangerschap en bevalling hoe jij terugkijkt op deze periode, maar zit het verschil in hoe jij met die omstandigheden omgaat.

Podcast #25

Heleen Ytsma

Heleen is de ontwikkelaar van de Holistic Breathing Ademcoachopleiding, NLP Master, instructeur van de Wim Hof methode en yogadocent. In deze aflevering vertelt Heleen waarom de ademhaling in de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling, zo belangrijk is. Ademhalingstechnieken zorgen voor minder stress en meer rust in de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Podcast #26

Suzanne en Jaline

“De baas over je bevalling” In deze aflevering bespreken we hoe je de regie kunt houden tijdens je bevalling. Jaline wilde het deze keer anders, samen met haar verloskundige Suzanne spreken we over de voorbereiding op de bevalling waarin jij de regie houdt. Dit maakte voor Jaline een groot verschil tijdens haar derde bevalling.

Podcast #27

Kraamverzorgster Rianne

De kraamtijd, één van de meest bijzondere periodes van je leven. Je wordt ouders en dan komen er veel nieuwe dingen op je af. Hoe ziet die kraamperiode er uit en waar kun je je op voorbereiden?

Samen met Rianne de Vries ga ik in gesprek over wat een kraamverzorgster kan betekenen voor een gezin. Hoe kan een kraamverzorgster je helpen in deze bijzondere kraamperiode. Rianne is zelf al jaren kraamverzorgster en vertelt over wat je in deze periode kunt verwachten.

Podcast #28

Anne Marije Wiersma verloskundige

“De koek is op” Je rekent er misschien op dat je op de uitgerekende datum bevalt. Maar is dit wel het geval? Anne Marije is verloskundige en samen gaan we in gesprek over serotiniteit ook wel overtijd genoemd. Wat nu als de bevalling maar niet vanzelf begint. Hoe lang wacht je dan af, wat kun je samen met je verloskundige inzetten en wanneer word je medisch? Al deze vragen beantwoorden we in deze nieuwe aflevering.

Podcast #29

Anke Verzijden anesthesioloog

Pijn, iets wat niemand wil maar wat we wel nodig hebben tijdens de bevalling. Deze keer ga ik in gesprek met anesthesioloog Anke Verzijden. Anke is als arts gespecialiseerd in pijn. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je pijn hebt? Wat kun je tegen pijn doen en waarom vinden we in Nederland dat we zonder pijnstilling moeten bevallen? Een heel interessant gesprek over pijn tijdens een bevalling.