Pijnbestrijding tijdens de bevalling? Alle opties voor je op een rij!

Pijnbestrijding tijdens de bevalling: voor veel vrouwen was dit de gouden uitkomst tijdens hun bevalling. Je zult er niet van opkijken maar, bevallen doet nu eenmaal pijn. Maar deze pijn is ergens goed voor: je lichaam geeft aan dat je gaat bevallen en dat je lichaam zich hierop voorbereid. Je kindje gaat geboren worden en dat is geen kleinigheid.

Pijn

Van alle vrouwen die ooit een bevalling hebben meegemaakt ervaren de meeste de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Deze ontsluitingsweeën zorgen voor de samentrekking van de baarmoeder zodat de baarmoedermond zich opent. Maar dit is niet de enige soort wee die je ervaart tijdens een bevalling. Na de ontsluitingsweeën beginnen de uitdrijving weeën. Deze weeën zorgen er samen, met het persen voor, dat jouw kindje als het ware eruit geduwd wordt en dus word geboren. Deze weeën worden door de ene vrouw als het meest pijnlijk ervaren, terwijl de andere deze weeën juist het fijnste vond omdat ze mee kon persen en het een stap dichter bij het einde van de bevalling was.

Voor elke vrouw zal een bevalling anders zijn, waar het bij de één veel pijn deed en lang duurde, was het voor de ander een kwestie van een paar uren waarin ze niet eens tijd had om pijn te voelen. Ook dit heeft te maken met hoe vrouwen om gaan met de pijn en hoe hun eigen mindset daarbij helpend is. Maar de pijn zal niet aan het begin van de bevalling al intens zijn, de pijn vordert naarmate jouw ontsluiting zich vordert. De pijn tijdens een bevalling bevindt zich vaak in de onderbuik en voor sommige ook in de rug, benen of over de hele buik. Als je weeën in de rug voelt worden dit ook wel rugweeën genoemd.

Pijnstilling

Voor pijn tijdens jouw bevalling zijn er verschillende opties, niet medische opties (zoals ademhaling, ontspanningsoefeningen, massage, warmte enz.), en medicijnen die alleen in het ziekenhuis kunnen worden gebruikt. Voor de meeste medicijnen zul je naar het ziekenhuis moeten omdat deze invloed kunnen hebben op de hartslag en ademhaling van jou en de baby. Deze moeten dan extra gecontroleerd worden en dat gaat alleen in het ziekenhuis.

Welke soorten pijnstilling zijn er?

Als je in het ziekenhuis zou bevallen zijn er verschillende soorten pijnbestrijding die toegepast kunnen worden om de pijn te verlichten. Welk soort pijnbestrijding je krijgt, zal in overleg gaan met jou, je verloskundige en een arts. Ze overleggen met jou welke pijnbestrijding op dat moment het best is voor jou en je baby. Hieronder zie je opties van pijnbestrijding die in het ziekenhuis gegeven kunnen worden:

Pethidine of morfine-injectie 

Pethidine of morfine wordt met een injectie toegediend, dit moet in het ziekenhuis gebeuren omdat het invloed kan hebben op de conditie van jouw en je kindje. Deze injectie zal je niet compleet verdoven, maar zal de pijn onderdrukken voor ongeveer 2-4 uur. Sommige vrouwen die deze injectie hebben gehad ervaren het als een soort roesje.

Ruggenprik (epiduraal)

Dit is waarschijnlijk de meest bekende vorm van pijnbestrijding tijdens een bevalling, maar wist je dat er twee varianten zijn? Er is een epidurale ruggenprik en spinale anesthesie. Het verschil tussen deze twee ruggenprikken is dat bij de epidurale ruggenprik je het gevoel in je spieren niet verliest, daarom wordt deze gebruikt bij een vaginale bevalling. Een spinale anesthesie houdt in dat je lichaam niet meer kan bewegen en dus ook niet voelt, daarom wordt de spinale anesthesie gebruikt bij een keizersnede.

Pompje met remifentanil (PCA-pomp)

Dit komt in de vorm van een pompje via een infuus die jij dus zelf kan bedienen tijdens de bevalling. Dit houdt in dat als jij een wee op voelt komen je zelf via het pompje remifentanil kan toedienen en dat zal de pijn even wegnemen. Met deze methode kan je de ergste pijn van de weeën wegnemen. Het pompje zal ongeveer 4-6 uur werken, daarna zal de werking verminderen.

Lachgas

Voor een thuisbevalling is er ook een pijnbestrijding mogelijk, namelijk lachgas. Maar lachgas wordt ook gebruikt in ziekenhuizen en geboortecentra als pijnbestrijding tijdens een bevalling. Lachgas kan en mag gebruikt worden bij een thuisbevalling omdat het geen invloed op de baby heeft en maar een kortwerkende invloed op jou. Lachgas kan je zelf bedienden aangezien het wordt toegediend via een kin masker. Zet het masker op als je een weeë aan voelt komen en stop hem weer weg als de wee voorbij is, hierdoor heb jij controle over de pijnbestrijding.

Om je verder in te lezen over pijnbestrijding zijn er ook verschillende bevalcursussen en platformen die je hierbij kunnen helpen en informeren. In deze blog vind je een hele korte beschrijving maar om een goede keuze te maken, is het wenselijk om meer informatie te hebben. Bovendien is het altijd verstandig om eerst kennis op te doen ‘hoe om te gaan met de weeën’ zonder pijnstilling.  Een voorbeeld van zo’n cursus is bijvoorbeeld *krachtig bevallen.

*Krachtig bevallen hét platform voor een optimale voorbereiding op jouw bevalling.

Krachtig bevallen is een cursus en platform waar je door middel van video’s, audio, en lesmateriaal volledig wordt geïnspireerd om jouw bevalling krachtig aan te gaan. De cursussen helpen je om te gaan met de weeën zonder pijnstilling. Alleen als het even niet lukt is het handig om te weten welke mogelijkheden je nog meer hebt. Het is handig om te weten welke pijnbestrijding er allemaal zijn. De cursus en het platform helpen bijvoorbeeld bij de vraag “Welke pijnbestrijding is er?”, “wat als het een medische bevalling wordt?”, “Hoe gaat het er in het ziekenhuis aan toe?”. Antwoorden en hulp bij deze vragen zijn belangrijk voor een goede voorbereiding op jouw bevalling. Maar de cursus helpt ook bij je persoonlijke ontwikkeling het geeft inspiratie, motivatie en ontspanning, wat belangrijk is voor een goede voorbereiding. Als gespecialiseerd verpleegkundige werk ik al meer dan 10 jaar in het ziekenhuis op de verloskamers en heb ik al meer dan honderden bevalling begeleid. Maar ik ben zelf ook moeder en verteld mijn eigen verhaal, bevallingen, mijn ervaring als moeder, en mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd klik dan hier voor meer informatie.