Voor iedereen in Nederland is er zorg op maat.
Als je terecht komt in de geboortezorg komt er veel op je af. Je krijgt te maken met veel zorgverleners zoals verloskundigen, soms gynaecologen, verpleegkundigen en kraamverzorgsters. In Krachtig Bevallen de podcast interview ik Prof. dr. Ank de Jonge, de eerste verloskundige hoogleraar in Nederland. Ik ga met haar in gesprek over de geboortezorg in Nederland.
Prof. dr. Ank de Jonge kijkt praktisch, beroepsmatig en wetenschappelijk naar de geboortezorg in Nederland en wereldwijd. Ze is nog werkzaam als eerstelijns verloskundige maar ook als wetenschapper. Zo kan ze de wetenschap in de praktijk brengen en vice versa.
Al snel wordt tijdens het gesprek duidelijk dat Ank een ongekende passie heeft voor haar werk. Ze vertelt dat ze nog elke keer wanneer ze aanwezig is bij een bevalling hier een soort van ‘high’ van wordt. Ik snap haar hierin heel goed. Het gevoel wat je krijgt bij zo’n belangrijke gebeurtenis in iemands leven mag zijn is heel uniek en waardevol. Zowel in de voorbereiding, als aan bed maak je als hulpverlener het verschil voor de kersverse ouders. De geboorte van nieuw leven is en blijft iets magisch.
In Nederland is de geboortezorg goed ingericht. Voor iedereen is er zorg op maat. Je komt in het begin van de zwangerschap bij de verloskundige en die geeft al wat voorlichting en informatie. Als de controles goed zijn blijf je onder behandeling van een eerste lijns verloskundige. Hiermee wordt een verloskundige van een thuispraktijk bedoeld. Mocht je als zwangere meer zorg nodig hebben dan zal ze je doorsturen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Hier staan een gynaecoloog, verloskundige en verpleegkundigen voor je klaar. Maar je kunt ook denken aan andere instanties die je kunnen helpen zoals de gemeente of jeugdgezondheidszorg, denk hierbij aan stevig ouderschap en andere instanties. Veel zorg welke een zwangere nodig heeft valt binnen de zorg die vergoedt wordt door de zorgverzekeraar. Fijn om te weten dat de zorg rondom de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd hier zo goed geregeld is. Ank maakte namelijk ook wel eens anders mee.
Ank heeft veel gereisd in haar leven en daardoor mega veel kennis en ervaring opgedaan. Ik was super nieuwsgierig naar hoe andere landen omgaan met geboortezorg en vroeg haar naar de verschillen met Nederland. Ank legt uit dat in Nederland thuisbevallen heel normaal is, terwijl in andere landen vrouwen meestal bevallen in het ziekenhuis. Er zijn ook grote verschillen door de verschillende culturen. Ank kan zich nog goed een bevalling herinneren in Nigeria waar ze op een binnenplaats een bevalling deed. Tijdens deze bevalling ving ze met één hand de baby op en met de andere hand moest ze de geiten uit de buurt houden. In Nederland is dit ondenkbaar natuurlijk, alleen al vanwege de hygiëne. Overal waar je komt, in welk land dan ook, heb je te maken met mensenwerk en iedereen is verschillend en heeft daardoor ook verschillende behoeftes en normen en waarden. De kunst is om als zorgverlener je zo goed mogelijk aan te passen om zo de zwangere het zo comfortabel mogelijk te maken.
Prof.dr. Ank de Jonge vertelt dat mensen snel oordelen over een zwangerschap of bevalling. We weten maar al te goed hoe iemand anders zijn leven moet leiden, dit geld ook voor een bevalling. Je wordt bijna een publiekelijk bezit. Mensen geven ongevraagd hun advies over van alles en nog wat. Of je moet pijnstilling moet nemen of juist niet bijvoorbeeld. Het is belangrijk om iedereen vrij te laten in deze keuze. Dus bedenk zelf wat jij prettig vindt en bereidt je daar goed op voor. Het maakt niet uit wat je keuzes zijn als je ze maar weloverwogen hebt genomen.
Een goede voorbereiding is heel erg belangrijk vindt Prof. dr. Ank de Jonge. Denk goed na over hoe je de bevalling zou willen laten verlopen. Maar, blijf jezelf wel openstellen voor eventuele wijzigingen gedurende de bevalling. Want niemand weet van te voren hoe de bevalling precies zal verlopen. Toch heb je wel degelijk invloed op je bevalling, leer daarom hoe je die invloed het beste kunt gebruiken. Ank geeft het advies om een cursus te kiezen die bij je past. Krachtig Bevallen heeft een online platform voor zwangere vrouwen welke zoveel mogelijk probeert aan te sluiten bij deze behoefte. Hier kun je “sparren” met andere zwangeren en een volledige en deskundige cursus volgen, eventueel samen met jouw partner. Ook zijn er regelmatig live online sessies waar je jouw vragen kunt stellen. Dit alles om ervoor te zorgen dat jij vol zelfvertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Voor meer informatie klik hier.
Een afsluitende tip!
Het belangrijkste advies van Ank is: “Bereidt je goed voor, zodat je weet wat er gaat komen maar ga er vanuit dat jij dit als vrouw gewoon kunt. Bij goede voorbereiding ben je je bewust dat het soms anders kan verlopen dan je had bedacht, maar je past je hierin aan en gaat op het doel af. Het is alsof je op reis gaat naar een heel vreemd land. Je kent er het eten niet, de taal niet en dan wordt het een mengeling van hartstikke leuk maar ook heel spannend.”
Wil jij de volledige aflevering met Prof.dr. Ank de Jonge horen of bekijken? Dit kan via Krachtig Bevallen de podcast. Beluisteren kan ook via Spotify, Soundcloud, Apple podcast of YouTube. Vergeet niet je GRATIS te abonneren op Krachtig Bevallen de podcast en luister alle afleveringen met deskundigen op het gebied van zwangerschap, bevallen en de kraamtijd.