Wat kost een bevalling?
Kosten van de bevalling, hier zal je vast niet over na denken als je midden in de weeën zit. Toch is het wel belangrijk om te weten wat een bevalling kost, met welke kosten je rekening moet houden, en of je je verzekering aan moet passen.Tijdens een bevalling zullen er voornamelijk medische kosten worden gemaakt, en deze worden grotendeels vergoed door de basisverzekering.
Kosten van een ziekenhuis bevalling?
Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen zonder medische indicatie, dan zal je een eigen bijdragen moet betalen. In 2023 zal deze eigen bijdragen 236 euro zijn, toch kan je deze bijdragen ook aanvullend verzekeren als dit bij je verzekering inzit. Mocht je in het ziekenhuis bevallen door een complicatie of andere medische oorzaak dan zal de gehele bevalling worden vergoed door de basisverzekering. Deze kosten gaan overigens niet ten kosten van je eigen risico.
De eigen bijdrage bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie wordt als volgt berekend:
- Eigen bijdrage (in €) = tarief voor de poliklinische bevalling (in €) – 236 euro
In de praktijk de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) rond de 350 tot 400 euro.
Kosten van een thuisbevalling
Ga je thuis bevallen zijn hier geen kosten aan verbonden. In het basispakket van je zorgverzekeraar zit verloskundige zorg en kraamzorg. Je betaald echter wel je eigen bijdrage.
Kosten kraampakket en kraamzorg
Een kraampakket bevat producten die medisch en praktisch zijn voor tijdens en na de bevalling. In de meeste gevallen zou je deze zelf moeten kopen, deze kosten zullen rond de 30 euro liggen. Medische instrumenten heeft een verloskundige bij haar en wordt vergoed uit de basis verzekering. Het kraampakket wordt door sommige zorgverzekeringen vergoed door de aanvullende verzekering. Het is dan wel noodzaak dat je verzekering ook weet dat je in verwachting bent zodat je het kraampakket thuis kan ontvangen.
Voor de kraamzorg die je in de eerste week na de bevalling komt helpen en ondersteunen geldt in 2023 een bijdragen van 4,80 per uur. Meestal heb je na de bevalling 49 uur recht op kraamzorg, de kosten voor de kraamzorg zal dan rond de 240 euro liggen. Bij sommige zorgverzekeringen wordt ook de kraamzorg vergoed vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Mocht je proberen zwanger te raken of al in verwachting zijn, dan is het dus verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Het kan per zorgverzekeraar nogal verschillen wat wel en niet vergoed wordt, en wat er vergoed kan worden via een aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig je goed voor te bereiden en onderzoek te doen welke zorgverzekering het beste bij jullie past op dit moment.
Het platform van Krachtig Bevallen wordt ook door 19 zorgverkeraars vergoed. Wil jij weten of jou zorgverzekeraar het platform vergoed klik dan hier.
Let goed op mocht je gaan bevalling in 2024 kijk dan goed naar je nieuwe polis of er niet dingen gewijzigd zijn in jou zorgverzekeringspolis wat invloed heeft op de kosten van je bevalling. De polissen voor het nieuwe jaar worden in december bekend gemaakt. Je kunt dan eventueel nog veranderen van zorgverzekeraar maar je kunt ook je aanvullende verzekering veranderen.