De voor-en nadelen van een ruggenprik tijdens jouw bevalling

Een ruggenprik tijdens de bevalling als pijnbestrijding, voor sommige vrouwen was dit de gouden uitkomst, voor andere zwangere vrouwen wordt dit hun ‘musthave’, en andere vrouwen kiezen er bewust voor om hem niet te nemen. Maar wat zijn de voor-  en nadelen van een ruggenprik tijdens jouw bevalling?

Een ruggenprik

Om te beginnen zijn er twee soorten ruggenprikken: een epidurale en een spinale ruggenprik, ook wel anesthesie genoemd. Een epidurale ruggenprik verdooft alleen de zenuwen waardoor de pijn afneemt maar je het gevoel in je spieren niet kwijtraakt, deze ruggenprik wordt gegeven tijdens een vaginale bevalling.

Een spinale anesthesie (verdoving) wordt ingezet bij een keizersnede aangezien deze vorm van een ruggenprik ervoor zorgt dat je geen controle meer hebt in de spieren van je onderlichaam. Je bent als het ware verlamd vanaf je navel naar beneden. Deze vorm wordt niet gebruikt bij een vaginale bevalling aangezien je dan niet meer je spieren in je onderlichaam zou kunnen gebruiken om te persen.

Een ruggenprik tijdens de bevalling

Een epidurale ruggenprik wordt aangebracht via een dun slangetje tussen je ruggenwervels, hier liggen namelijk de zenuwen die naar je onderbuik gaan. Via dit slangetje wordt de pijnstillende medicatie toegediend, hierdoor worden je zenuwen verdoofd en zal de pijn afnemen. Een ruggenprik bestrijdt de pijn in een hogere mate dan andere pijnstilling en is hierdoor de meest effectieve vorm van pijnstilling tijdens de bevalling.

De meeste vrouwen komen in aanmerking voor een epidurale ruggenprik tijdens de bevalling. Redenen waardoor een ruggenprik niet mogelijk is zijn afwijkingen of infecties in de rug, stollingsstoornissen, overgevoeligheid voor pijnstillers, afwijking aan de wervelkolom of ruggenmerg, of andere aandoeningen waardoor een ruggenprik geen veilige optie zou zijn. Of als je bevalling al te ver is waardoor het geen zin meer heeft om de ruggenprik te zetten omdat je baby al geboren zou zijn voordat de ruggenprik gezet kan worden. Het prikken van een ruggenprik kost tijd,  hiervoor moeten namelijk een anesthesioloog en assistent komen om dit te doen, dit kan oplopen tot meer dan een uur.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking is het dalen van de bloeddruk, dit komt door de vaatverwijding in het verdoofde gedeelte van het lichaam. Daarom worden tijdens en na het prikken je bloeddruk en hartslag goed in de gaten gehouden. Koorts is ook een bijwerking, vrouwen met een ruggenprik hebben vaker koorts tijdens de bevalling. En urineretentie, dit houdt in dat je niet goed kan plassen na een ruggenprik, door de bevalling voel je namelijk niet meer goed of je blaas vol zit. Dat is ook een reden waarom je een katheter krijgt bij een ruggenprik.

Voor- en nadelen van een ruggenprik

Voordelen ruggenprik:

  • Het is een goede pijnbestrijding waarbij geen pijn meer gevoeld wordt als de epiduraal goed is gezet.
  • Het kan de ontsluiting bevorderen aangezien een vrouw nu meer kan ontspannen.
  • Deze vorm van pijnstilling kan voor langere periode worden toegediend.
  • Het is geschikt om direct mee te beginnen zodra een bevalling begint.

Nadelen van een ruggenprik:

  • Er is bewakingsapparatuur en hulpmiddelen nodig: infuus, zuurstofmeting,
    bloeddrukmeting, blaaskatheter en een CTG voor de baby.
  • Het kost tijd voordat de ruggenprik goed werkt. De ruggenprik is dus niet geschikt
    wanneer de bevalling niet lang meer duurt.
  • Een verhoogde kans op koorts. Deze is 3 tot 4 keer hoger dan bij een bevalling
    zonder ruggenprik. Bij koorts kan er dan eventueel antibiotica toegediend worden.
  • Er is een kans op een bloeddrukdaling na plaatsing van de katheter waardoor je
    je duizelig en onwel kunt voelen.
  • Bij een bloeddrukdaling kan ook de baby reageren waardoor je meer vocht en/of
    medicatie nodig hebt.
  • Een kans op tijdelijke jeuk als reactie op de morfine.
  • Een kans op rillen zonder het koud te hebben als reactie op de medicatie.
  • De fase van het persen (de uitdrijving) duurt gemiddeld iets langer.
  • De kans op een bevalling met een kunstverlossing (zoals bijv. vacuüm) is groter.

Een ruggenprik is dus een goede manier van pijnbestrijding aangezien het een groot deel van de pijn wegneemt. Echter heeft een ruggenprik niet alleen voordelen het heeft ook nadelen, bedenk dit voor jezelf goed en maak dan een keuze.Het is slim om het gebruik van pijnbestrijding te benoemen in je geboorteplan zodat je je goed voorbereid en inleest in de opties die er zijn. Want in Nederland wordt niet alleen gebruikgemaakt van epidurale pijnstilling. Er zijn meerdere vormen van pijnstilling die je kunt kiezen. Wil je meer weten over voorbereiden en over wat je zelf kunt doen om, om te gaan met de pijn, stuur me een persoonlijk bericht of meld je aan voor de cursus van Krachtig Bevallen