Veelgestelde vragen op een rij

Ja, wel 19 zorgverzekeraars vergoeden de cursus van Krachtig Bevallen geheel of gedeeltelijk. Het platform wordt vergoed omdat er een samenwerking is tussen verloskundige praktijk Bolsward en Krachtig Bevallen. Veel vergoedingen vallen onder verloskundige zorg. Omdat Krachtig Bevallen bij deze praktijk is aangesloten vind u op de rekening de AGB-code waardoor u de rekening kunt declareren bij de zorgverzekeraar. De cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het enige wat je vaak nodig hebt is de rekening van Krachtig Bevallen, die jij direct krijgt als je je aanmeldt. Soms is een bewijs van deelname ook nog nodig. Ook dit is geen probleem, geef het even aan en ik zorg dat het in orde komt. Lever zowel de rekening als eventueel het deelname bewijs in bij een van onderstaande verzekeraars en je krijgt de cursus vergoed. Hieronder vind je een lijst van de zorgverzekeraars die het platform van Krachtig Bevallen vergoeden.

Als je op de zorgverzekeraars klikt kom je gelijk bij hun voorwaarden. Klik hier voor de uitgebreide lijst met alle zorgverzekeraars in Nederland. Hierbij kun je exact zien welke zorgverzekeraar het platform wel of niet vergoed. Ook zie je op deze lijst welk bedrag vergoed wordt wat je daarvoor moet doen. Krachtig Bevallen is niet verantwoordelijk voor de vergoedingen, je moet de vergoeding zelf aanvragen.

Je hebt een a-terme datum, dat is je uitgerekende datum. Niet heel veel vrouwen bevallen exact op de uitgerekende datum. Daarom spreken we meestal van een a-terme periode, dit is de periode tussen de 37 weken zwangerschap en 42 weken. Wanneer je in deze periode bevalt spreken we van een normale zwangerschapsduur.

Er kan een reden zijn in je zwangerschap, maar ook gedurende je bevalling, waardoor je naar het ziekenhuis moet. Je verloskundige heeft dan een reden om je door te sturen naar het ziekenhuis. Dit kan voor een enkel consult zijn maar het kan ook zijn dat de zorg overgenomen wordt door het ziekenhuis. Je eigen verloskundige zal dit met je bespreken en zal ook overleggen met de gynaecoloog in het ziekenhuis. Zo wordt er samen met jou gekeken naar wat medische gezien verstandig is.

Wanneer je moet bellen:

  • Als je vaginaal bloedverlies hebt.
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, bovenbuikpijn of bovenrugpijn.
  • Onder de 37 weken zwangerschap en bij buikpijn en/of rugpijn die komt en gaat.
  • Bij gebroken vliezen (kijk naar welke kleur het vruchtwater heeft, is het helder hoef je niet direct te bellen, is het groen of bruinachtig dan bel je gelijk)
  • Bij meer dan een uur lang pijnlijke weeën die komen en gaan. Hoe voelen de weeën? Duren ze rond de 1 tot 1,5 minuut en komen ze om de 3 minuten terug, dan bel je.
  • Wanneer je het kindje minder voelt bewegen dan anders.
  • Als je ongerust bent en je niet goed weet waarom, bel dan met je verloskundige en bespreek je onrust.

Hoe weet ik of mijn bevalling is begonnen? Dat is vaak een moeilijke vraag want bij iedereen begint het anders. De één verliest eerst zijn slijmprop en bij de ander breken eerst te vliezen. Bij de meesten begint het met voorweeën, ook wel harde buiken of oefenweeën genoemd. Maar als je een uur lang pijnlijke weeën hebt die 1 tot 1,5 minuut duren en om de 3 minuten terugkomen, dan begint de ontsluiting vaak op gang te komen. Dit is ook het moment om je verloskundige of het ziekenhuis te bellen. Bij twijfel bel je uiteraard ook eerder.

Geen paniek. Vaak handel je instinctief en dat is altijd goed. Blijf rustig en bel zo snel mogelijk je verloskundige. Die zal je zoveel mogelijk begeleiden door de telefoon en zo snel mogelijk naar je toekomen. Baby’s die snel worden geboren hebben vaak een goede start en huilen al gelijk. Zo niet, wrijf dan over zijn rug en je zal zien dat hij snel begint te huilen. Soms moet een baby ook even bijkomen van de snelle bevalling. Waar je vooral goed op moet letten is dat de baby warm blijft. Leg hem bloot op bloot op je huid en droog hem af. Zet een muts op en houd hem lekker vast. Kijk onder tussen even op een klok om te kijken op welk tijdstip je kind geboren is. Je verloskundige zal er al snel zijn.

Een voorbereiding op je bevalling is heel belangrijk. Het is misschien wel een van de meest bijzondere en indrukwekkendste gebeurtenissen in je leven. Wat een voorbereiding vooral zo belangrijk maak, is dat jij weet wat je staat te wachten zodat je verwachtingen kloppen. Want als je weet wat er gaat komen dan kun je hier makkelijker op inspelen wanneer het zover is. Bij te veel onwetendheid kun je schrikken van de situaties en je onzeker voelen. Veel vrouwen omschrijven het ook wel als  het volledig verliezen van de controle omdat ze niet weten om te gaan met de situatie. Als jij van te voren weet wat er gaat komen en wat je te doen staat dan voel jij je zelfverzekerd en kun je veel meer aan dan je misschien denkt.

Daar kom je maar op één manier achter en dat is door het te doen! Misschien, als je twijfelt, moet je jezelf afvragen wat heb ik te verliezen? Ik ga op deze manier immers alleen maar beter voorbereid zijn op de komst van ons kindje. En doordat alles online beschikbaar is kun jij bepalen op welk moment je de cursus volgt en welke onderdelen je wilt doen of misschien zelfs vaker terug wilt kijken. Dit is dus helemaal aan jou en je partner! Je kunt het vergelijken met een documentaire of serie op Netflix waar je ontspannen doorheen gaat.

Er is geen ideaal startpunt in je zwangerschap voor de online cursus bevallen van Krachtig Bevallen. Of je nu 9 weken zwanger bent of al aan je verlof bent begonnen, zolang je nog niet bevallen bent kun je er aan beginnen. Het ideale moment om te starten met de voorbereiding op je bevalling is ook heel persoonlijk. Uiteraard is het wel verstandig om op tijd te beginnen. Wanneer je op tijd begint heb je meer flexibiliteit om de cursus in je eigen tempo te doen en is er altijd voldoende tijd om goed de kennis tot je te nemen en de vaardigheden te ontwikkelen.

Het is belangrijk dat je het verschil weet tussen beide soorten bevallingen zodat je een goede keuze kunt maken. En daarna is het aan jou en je partner om te bepalen wat jullie het prettigst vinden. Thuis bevallen met je eigen verloskundige kan op het moment dat je over de 37 weken zwangerschap heen bent en jou woning het toelaat om op de begane grond te bevallen. Uiteraard moet medisch alles in orde zijn en het is wenselijk dat je niet verder weg woont dan 45 minuten van het ziekenhuis. Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch te bevallen in het ziekenhuis. Je eigen verloskundige gaat dan mee en jullie huren als het ware een verloskamer in het ziekenhuis.