TENS apparaat geeft pijnverlichting tijdens de bevalling
TENS staat voor transcutane elektrische neuro-stimulatie dat inhoudt dat je tijdens de weeën kleine stroomstootjes krijgt die de pijnprikkels van de weeën onderscheppen. Betekent dit dan dat de bevalling dan helemaal pijnloos is? Nee helaas niet, maar de pijn wordt wel minder!
Wat houdt de TENS precies in?
Tijdens de bevalling worden er pijnprikkels door de weeën veroorzaakt en deze worden via je dunne zenuwbanen naar je hersenen gestuurd en hierdoor ervaar je pijn. Het TENS apparaat onderschept als het ware de pijn in de zenuwbanen. De schokjes stimuleren de zenuwbanen om de pijn minder te laten waarnemen en leidt dus af van de pijn. De elektroden van het apparaat worden op de onderrug geplakt, en via hier worden kleine stroomstootjes gegeven. Doet dit pijn? Nee, het wordt als een soort tinteling ervaren, hooguit kan het een beetje gevoelig zijn. Ook wordt het weleens vergeleken met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden.
Voordelen van de TENS
Eén van de voordelen is dat het TENS-apparaat gebruikt kan worden bij een thuisbevalling aangezien het ongevaarlijk is voor de baby. Het TENS-apparaat is namelijk ook aardig klein en compact en kan daardoor makkelijk mee worden genomen, maar is ook handig als een vrouw verschillende bevalhoudingen aan wil nemen. Een ander voordeel is dat de sterkte van de stroomschokjes aan te passen is, hierdoor is het apparaatje goed in te stellen op de mate van de pijn. Nog een voordeel: TENS is een 100% natuurlijke pijnverlichting, dit is ideaal voor vrouwen die een natuurlijke bevalling willen. Het kan tijdens alle beval fases in worden gezet zoals: ontsluitingsfase en uitdrijvingsfase. Wat ook een voordeel is dat het regie geeft over de pijn die je ervaart. Zodra de pijn opkomt druk je op het knopje om de pijnprikkel te onderscheppen en te laten afzwakken.
Nadelen van de TENS
Het TENS-apparaat heeft helaas ook nadelen, zo kan het niet gebruikt worden als je in bad wil bevallen of onder de douche. Als de moeder een pacemaker heeft of een hartritmestoornis dan mag de TENS ook niet gebruikt worden. Als er gebruik wordt gemaakt van CTG-apparatuur dan moet de TENS soms gepauzeerd worden aangezien deze twee apparaten elkaars werking kunnen verstoren. Het TENS-apparaat wordt niet vergoed door de basisverzekering, bij een aanvullende zorgverzekering wordt de huur van een TENS-apparaat soms wel vergoed.