De ontsluitingsfase tijdens de bevalling
De ontsluitingsfase is de fase die je doorgaat als je aan het bevallen bent. Je lichaam maakt contracties (weeën) waarin je lichaam zich aan het voorbereiden is om 10 centimeter ontsluiting te creëren zodat het tijd is om te gaan bevallen. De ontsluitingsfase duurt meestal tussen de 12 en 18 uur en bestaat uit drie fases: de latente fase, de actieve fase, en de overgangsfase. Als je al eens eerder vaginaal bent bevallen zal de bevalling wat sneller gaat omdat het lichaam het proces herkent. Echter kan de bevalling ook langer duren.
Fase 1 De latente fase: 0-3 centimeter ontsluiting
De eerste fase van de bevalling. Voor veel vrouwen is het in deze fase nog moeilijk te bepalen of de bevalling al begonnen is, bij sommige vrouwen kan het dagen rommelen en bij een andere kan deze fase erg snel gaan. In deze fase beginnen de weeën meer regelmatig te worden en zal je dus het verschil merken tussen de voorweeën en de echte weeën. In deze fase is de baarmoedermond bezig met het verweken en verstrijken zodat deze klaar is voor de bevalling.
Fase 2 De actieve fase: 3-8 centimeter ontsluiting
In deze fase zullen de weeën qua intensiteit steeds meer toenemen, ook zullen ze sneller achter elkaar komen en langer aanhouden. Een wee duurt gemiddeld één minuut en ze komen in een frequentie van 3-4 weeën per 10 min. Gemiddeld zorgt deze fase per uur voor een centimeter ontsluiting, maar dat kan per vrouw erg verschillen. Dit is ook het moment dat de verloskundige wordt gebeld voor de (thuis of poliklinische) bevalling of eventuele medische bevalling. De weeën zullen uiteindelijk pijnlijk worden en je zal de volle aandacht nodig hebben om de weeën op te vangen.
Fase 3. De overgangsfase: 8-10 centimeter ontsluiting
In deze fase zal er volledige ontsluiting zijn. Deze laatste centimeters zorgen voor de heftigste weeën die elke 2-3 minuten terugkomen. Ook wordt er veel druk ervaren doordat de baarmoeder zich stevig samentrekt om de baby door het geboortekanaal te leiden. Tijdens het samentrekken van de baarmoeder kan een vrouw al de drang voelen om te persen, echter mag dit pas als er volledige ontsluiting is. Deze fase zal als meest intens en pijnlijk worden ervaren, maar het duurt nu niet lang meer voordat je kindje geboren wordt. Tijdens deze fase gaat je buik steeds meer drukken om de baby naar buiten te werken. Dit noemen we reflectoire persdrang. In de meeste gevallen is dit het teken dat je baarmoeder volledig open staat en je mag starten met persen.
Ontsluiting meten
Als de verloskundige of gynaecoloog een inschatting wil maken van de ontsluiting, kan deze globaal gemeten worden. Dit doen ze door te toucheren, hierbij zal de verloskundige of gynaecoloog tijdens een wee met twee vingers in de vagina voelen hoe ver de baarmoedermond op dat moment al openstaat.
Op het moment dat vrouwen denken dat ze geen weeën meer aankunnen en ze er doorheen zitten, is dat vaak het moment dat ze tegen 10 cm ontsluiting aanzitten. Je hoeft de bevalling natuurlijk niet alleen te doen, er zijn zorgverleners om je te helpen en vaak is je partner of iemand anders die je goed kent er om je te ondersteunen.
Op het platform van Krachtig Bevallen leer ik je alle tools om de weeën op een goede manier op te vangen en je mindset positief te houden ondanks dat het fysiek en mentaal pittig is. Eigen regie bewaren tijdens je bevalling is cruciaal en zorgt er vaak voor dat een zwangere positief terug kijkt op haar bevalling. Wil je meer weten over goede voorbereiding klik dan hier.