Het Antonius Ziekenhuis Sneek en Krachtig Bevallen slaan de handen ineen.

‘Waarom alleen als het samen kan?’ Dit is wat Sigrid Boschma, unit-leider van de kraamafdeling en verloskamers, en ik tegen elkaar zeiden in de zomer van 2020. Ik deelde mijn plannen over Krachtig Bevallen met haar. Ze was gelijk enthousiast, we leveren zorg aan dezelfde doelgroep maar hoe kunnen we dat nog meer optimaliseren. Ons gezamenlijke doel is de zwangere vrouw en partner optimaal voorbereiden op de bevalling. 

Krachtig Bevallen

Inmiddels werk ik al meer dan 10 jaar op de kraamafdeling / verloskamers en de ervaring leert dat te weinig mensen zich gericht voorbereiden op de bevalling. Wat ik zie in de praktijk is dat wanneer mensen zich niet voorbereid hebben op de bevalling dat deze hen vaak overkomt. Hierdoor voldoet het vaak niet aan de verwachtingen, ze weten niet wat er gaat komen en verzetten zich vervolgens tegen de kracht van hun eigen lichaam en de omstandigheden die zich voordoen. Dit komt het verloop van de bevalling niet ten goede en de ervaring achteraf kan daardoor ook negatief zijn. Geen bevalling is te precies te voorspellen, maar inzicht hebben in hoe een bevalling verloopt en wat je allemaal kunt verwachten helpt. Maar vergeet daarnaast niet dat bevallen óók mindset is. Je lichaam levert tijdens een bevalling een top-prestatie en daar hoort ook een top-mindset bij. Wanneer de voorbereiding goed is en de mindset positief en krachtig dan zul je zien dat de uitkomsten positiever zullen zijn. 

Waarom alleen als het samen kan’

3 kernelementen: informatie, inspiratie, motivatie

De bevalling en dus de geboorte van een kind is één van de bijzonderste momenten van je leven. Maar hoe krijg je hier nu meer grip op en hoe verhoog je zo de kans op een geweldige bevallingservaring? Ik wilde hiervoor een cursus ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is. Dus niet alleen voor zwangeren in het Antonius Ziekenhuis maar in heel Nederland. Daarom is mijn cursus volledig online. Ik wilde een alles omvattende cursus die de zwangere vrouw zo goed voorbereidt dat de uitkomsten van de bevalling positief kunnen worden beïnvloed. Maar hoe doe ik dat dan? Door drie kernelementen in de cursus te verwerken namelijk; informatie, inspiratie en motivatie. Informeren door een duidelijke beeld te schetsen van een normale bevalling (oftewel een thuisbevalling of poliklinische bevalling*). Daarnaast komt ook de medische ziekenhuisbevalling aan de orde. Want uit cijfers van perined.nl blijkt dat van de vrouwen die bevielen van hun eerste kind in 2019, 17,7 % thuis bevalt en 82,3% in het ziekenhuis. Waarbij vrouwen die bevielen van hun tweede kind of meer, 34,5 % thuis beviel en 65,5% in het ziekenhuis beviel. Deze cijfers liegen niet en het percentage ziekenhuis bevallingen is dus hoog en daarom is voorbereiding op hetgeen je hier kan verwachten dan ook erg van belang. En dan is het niet nodig om van te voren al te weten waar je bevalt, want je kunt thuis beginnen en uiteindelijke toch in het ziekenhuis bevallen bijvoorbeeld. Een volledige voorbereiding is daarom van belang en geeft de nodige rust en zelfvertrouwen richting je bevalling. Maar alleen weten hoe een bevalling verloopt is niet genoeg in mijn ogen. Je hebt inspiratie en motivatie nodig om de oerkracht die je hebt als vrouw te gebruiken voor deze top-prestatie. Het zwanger zijn, bevallen en moeder worden is een enorme persoonlijke ontwikkeling die je als vrouw doormaakt. Van vrouw naar moeder, daar komt ongelofelijk veel bij kijken. Daarnaast is de rol van partners ook erg belangrijk in de bevalling. In mijn cursus besteed ik hier ook zeker aandacht aan. Ik moedig elke partner aan een “fanatieke” supporter te worden van zijn/haar vrouw tijdens de bevalling, zo helpt je haar het meest. Het gevoel helemaal niks te kunnen doen als partner tijdens de bevalling is niet nodig. De partner heeft namelijk een MEGA grote invloed en wanneer deze op een positieve manier ondersteuning geeft, dan sta je samen sterk en dat is wat ik iedereen gun tijdens een bevalling. 

Het online platform Krachtig Bevallen

De kracht van het online platform van Krachtig Bevallen is de combinatie van de verschillende vromen van informatie welke aangeboden wordt. Deze informatie wordt aangeboden door middel van een online cursus, een community en live online groep coachingsessies die maandelijks georganiseerd worden. Dit zorgt ervoor dat zowel de zwangere als haar partner volledig zijn voorbereid op de bevalling. Doordat het online plaatsvindt kan er op elk gewenst moment worden ingestroomd en je zelf kan bepalen waar, wanneer en hoe vaak je de cursus wilt doen. 

Het Antonius Ziekenhuis Sneek wil haar patiënten ook zo optimaal mogelijk voorbereiden op de bevalling. De gynaecologen, clustermanager en unit-leider zijn erg enthousiast over het platform van Krachtig Bevallen en de inhoud van de cursus. In november en december is de online cursus op het platform uitgebreid getest. Het testpanel bestond uit aantal zwangeren waaronder ook een gynaecoloog en verloskundige van het Antonius Ziekenhuis Sneek. Deze deelnemers hebben allemaal de cursus afgerond, feedback gegeven en zijn zeer positief over de inhoud. Inmiddels hangen er posters op de afdeling en worden er flyers aangeboden aan zwangere vrouwen. Op deze manier proberen het Antonius Ziekenhuis Sneek en Krachtig Bevallen op een innovatieve manier zoveel mogelijk mensen, óók nu, een mooie bevallingservaring te bieden. 

*Een poliklinische bevalling is een bevalling waarbij je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis huurt en je eigen verloskunde (van de thuispraktijk) je bevalling begeleidt. Je hebt dan geen medische indicatie maar kiest er zelf voor om in het ziekenhuis te bevallen.