Zwangerschapsverlof, hoe lang staat er nu echt voor?
Als je zwanger bent kun je er niet omheen: zwangerschapsverlof. Maar hoelang mag je nou eigenlijk met zwangerschapsverlof? In deze blog vertel ik je hier meer over.
Wat is zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsverlof is officieel alleen het verlof waar je recht op hebt voor de bevalling. Het verlof na de bevalling is bevallingsverlof. In de praktijk wordt met zwangerschapsverlof vaak de periode voor en na de geboorte bedoeld.
Hoelang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof ongeacht of je in loondienst werkt of als zelfstandig ondernemer. Je mag zelf kiezen of je 4,5 of 6 weken voor de uitgerekende datum op verlof gaat. Mocht je verlof eerder beginnen, dan is de tijd na je bevalling korter. In totaal heb je dus recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof, in totaal is dit 16 weken. Je bevallingsverlof gaat in op de dag na je bevalling.
Voor de bevalling krijg je een zwangerschapsverlof- of zwangerschapsuitkering en na de bevalling krijg je een bevallingsverlof- of bevallingsuitkering. Je vraagt beide in één keer aan. Je zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van je bevalling. Je berekent de dag van je verlof door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen.
Hoe zit het met je verlof als je kindje te laat of te vroeg geboren wordt?
Te vroeg geboren
Stel je voor; je baby is te vroeg geboren, wat dan? Dan tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij je bevallingsverlof.
Te laat geboren
Stel je voor; je baby is later geboren dan de uitgerekende datum, wat dan? Dan tel je de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. Je verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.
Zwangerschapsverlof van een tweeling
Als je zwanger bent van een tweeling of meerling gelden er aangepaste regels. Je hebt dan namelijk recht op minstens 20 weken verlof. Als je een tweeling verwacht ben je verplicht om 8 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Na je bevalling heb je recht op 10 tot 12 weken bevallingsverlof.
Zwangerschapsverlof aanvragen
Als je zwanger bent met een WW, WIA of Ziektewet uitkering kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen. De uitkering is 100% van je dagloon. Als je in loondienst werkt moet je minimaal 3 weken voordat je met verlof gaat je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever. Mocht je zelfstandig zijn, moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij de UWV. Als zelfstandige val je namelijk onder de Zelfstandig en Zwanger (ZEZ) regeling.
Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname van je baby
Indien je baby langer dan een week is opgenomen in het ziekenhuis, kun je recht hebben op extra bevallingsverlof. Dit kun je aanvragen bij het UWV.
Hoe zit het met het verlof van mijn partner?
Als partner heb je recht op 1 werkweek geboorteverlof, kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof. Maar net welke naam je eraan geeft. Je werkgever betaalt een volledige week (wel je contacturen die je normaal gesproken werkt). Je kunt dit verlof ook verspreiden, doe dit in overleg met je werkgever. Bij de partner zit er geen verschil in het krijgen van een eenling of tweeling. Dit verlof is even lang. Als je gebruik wilt maken van dit verlof zul je minimaal 4 weken voor de geboorte dit verlof moeten aanvragen. Je mag het geboorteverlof ook uitbreiden tot 5 weken na de bevalling. Je kunt dan een uitkering aanvragen bij het UWV voor maximaal 70% van je dagloon.
Ouderschapsverlof
Vanaf 2022 hebben beide ouders ook recht op 9 weken ouderschapsverlof en dit verlof (70% van je loon) wordt betaald door het UWV. Soms wordt het door de werkgever zelfs aangevuld tot 100%. Dit verlof dien je wel in het eerste levensjaar op te nemen. Dit verlof is er zodat ouders meer tijd krijgen om aan hun nieuwe gezinssituatie te wennen. Stel dat je na deze 9 weken niet volledig terug wilt in je contacturen dan heb je recht op extra ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is vaak onbetaald als dit buiten de bovengenoemde richtlijnen valt. Soms vergoeden werkgevers toch een deel van het ouderschapsverlof, ga hiervoor het gesprek aan met je leidinggevende. Ouderschapsverlof kun je opnemen voordat je kinderen 8 jaar worden. Voor elk kind krijg je een aantal uren. Dit hangt samen met je contacturen. Het is goed om over bovengenoemde punten na te denken en te overleggen met je partner wat jullie hierin zouden willen. Als je eruit bent overleg dat met je werkgever wat de opties hierin zijn.