Je kunt al een zwangerschapstest doen als je 1 dag over tijd bent met je menstruatie. Echt betrouwbaar is deze test dan niet. Want het hCG-hormoon is zo vroeg in een zwangerschap vaak te laag om te kunnen meten. Hierdoor kan testen zo vroeg in een potentiële zwangerschap minder betrouwbaar zijn. Mocht je negatief testen, maar toch denken dat je wel zwanger bent, dan kun je na een paar dagen nog een keer testen omdat de hormoonwaardes dan gestegen kunnen zijn.
Het is het verstandigst om in de ochtend te testen met ochtendurine, dit omdat hier de grootste hoeveelheid hCG in zit. Je kunt ook ieder ander moment van de dag een test doen, maar ochtendurine geeft de meeste duidelijkheid bij een vroege zwangerschapsfase.
Het is belangrijk dat je bij de test die je op dat moment gebruikt goed de handleiding leest zodat je het juiste resultaat van de test krijgt. Zo moet je bij de ene test over de stick zelf heen plassen en bij een andere test moet de stick een tijdje in de urine worden gehouden. De wachttijd na het doen van de test verschilt ook nog wel eens, lees dit dus goed door en voorkom fouten bij het gebruik van de test.
Drink voor de test zo weinig mogelijk, dit klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je natuurlijk wel moet plassen om te kunnen testen. Maar als jij vlak voor een zwangerschapstest veel gaat drinken verdun je de urine en dit kan ervoor zorgen dat het zwangerschapshormoon moeilijker te detecteren wordt. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is de houdbaarheid van een test. Een zwangerschapstest heeft namelijk een houdbaarheidsdatum die ervoor zorgt dat de test betrouwbaar en relevant blijft. Dus voordat jij een test koopt, of eentje gebruikt die nog thuis ligt, controleer altijd de houdbaarheidsdatum.