Pijn voor dat bijzondere gevoel van moederliefde

Weeën, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar weet er vaak nog niet het fijne van. Er zijn verschillende soorten weeën en die kunnen best heftig zijn. Heb jij ook nog vragen? Dan ben je hier op het juiste adres! Dat bijzondere gevoel van moederliefde ervaar je namelijk niet zomaar, daarvoor moet je eerst een hele bevalling doorstaan. Hoe dat dan gaat? Lees snel verder!

Welke soorten weeën zijn er?

Weeën vinden plaats tijdens de laatste fase van de zwangerschap, als je lichaam zich klaarmaakt om een kind te baren. Er zijn verschillende soorten weeën. Uit kwantitatief onderzoek blijkt dat veel vrouwen last hebben van buik weeën, maar ook rugweeën. Daarnaast zijn er ontsluitingsweeën.

Buik weeën zijn weeën die je sterk aanwezig voelt in je buik. De pijn zit dan vooral in de buik, maar kan ook worden gevoeld in de vagina. Bij rugweeën voel je de pijn juist sterk in je rug. 

Hoe heftig zijn de weeën?

Weeën beginnen meestal rustig en in het begin zul je waarschijnlijk prima je dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren. Echter, na verloop van tijd zullen de weeën elkaar sneller opvolgen en ook steeds krachtiger aanvoelen. Dit veroorzaakt vaak hevige pijn, die per vrouw verschillend ervaren wordt. Je zou het kunnen vergelijken met menstruatiepijn. 

Het voelt als een kramp in je onderbuik die plots heel sterk wordt en ook zomaar weer afneemt. Dit ritueel herhaalt zich en naarmate de tijd verstrijkt wordt dat gevoel steeds sterker.

Ontsluitingsweeën krijg je opdat je baarmoedermond breder wordt, zodat je kindje er daadwerkelijk doorheen past tijdens de bevalling. 

Ontsluitingsweeën kun je onderverdelen in twee fases:

  • Latente fase, dit is de beginfase. Deze fase kan lang duren, zoals enkele dagen, maar ook slechts een paar uur. Dit verschilt per persoon. De baarmoedermond moet verweken en verstrijken. Het begint vaak met harde buiken (oefen weeën) en je voelt vaak een menstruatie-achtige pijn onder in je buik. De weeën worden steeds heftiger en er komt meer regelmaat in. De pijn zal toenemen als daadwerkelijk ontsluiting begin te komen. Bij veel vrouwen breken de vliezen al in de latente of actieve fase.
  • Actieve fase, bij deze fase komen de weeën regelmatig en duren ze gemiddeld 1 minuut. 4 weeën per 10 minuten is erg wenselijk om voldoende ontsluiting te krijgen. Je zult merken dat je in jezelf keert om de pijn te kunnen dragen en dat je nu baat hebt bij ademhalingstechnieken. Het is erg belangrijk niet te beginnen met persen zolang de 10 centimeter ontsluiting nog niet gehaald is, anders past de baby er niet door. Deze fase wordt door veel vrouwen beschouwd als erg pijnlijk.

Zodra er 10 centimeter ontsluiting is, mag je beginnen aan de persweeën om de baby er uit te persen. Vrouwen beschrijven dit gedeelte als een soort oerkracht omdat ze veel kracht ervaren. In het begin pers je voorzichtig mee, maar zodra de weeën heftiger worden kun je ook harder persen om vervolgens na verloop van tijd je kindje in je armen te kunnen vasthouden. 

Hoe moeilijk de bevalling en hoe pijnlijk de weeën ook mogen zijn, zodra jij je kindje vasthoudt, zul je het hoogstwaarschijnlijk helemaal waard vinden en dat bijzondere gevoel van moederliefde ervaren.