De bekkenbodem heeft dus een erg belangrijke functie tijdens je zwangerschap, maar heeft het ook het zwaarst te verduren tijdens een zwangerschap. Je bekkenbodem is als het waren een soort hangmat dat dus tussen je schaambeen, heiligbeen en SI-gewrichten hangt. Deze ‘hangmat’ ondersteund je blaas, darmen, en tijdens je zwangerschap niet geheel onbelangrijk, je baarmoeder. Maar wat doet je bekkenbodem nog meer voor deze organen en voor jouw:
De blaas
De spieren in je bekkenbodem zorgen ervoor dat jij controle hebt over je urine, en je dit kan ophouden mocht er geen toilet in de buurt zijn. Je kan dit (gelukkig) ophouden doordat je de spieren kan aanspannen, als je dus eindelijk kan plassen dan zul je de spieren weer moeten ontspannen.
Bij zwangere vrouwen is het algemeen bekend dat deze vaker moeten plassen nu ze zwanger zijn dan toen ze dat nog niet waren. Maar waardoor komt dit? Jouw baarmoeder zit normaal je blaas niet in de weg, maar als jij zwanger bent, groeit de baarmoeder natuurlijk. De rest van jouw organen zal ruimte moeten gaan maken zodat jouw baby rustig door kan groeien. Zo ook jouw blaas, dit resulteert erin dat je vaker moet plassen omdat je blaas steeds meer klem komt in je bekken door de groei van de baarmoeder.
De darmen
Ook de darmen worden ondersteund door je bekkenbodem spieren, ze zorgen er namelijk voor dat jij controle hebt over je ontlasting en windjes. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij je darmen, de spieren in je bekkenbodem zorgen ervoor dat jij je ontlasting of windjes op kan houden. Ook je darmen worden beïnvloed tijdens je zwangerschap, ze worden namelijk ook weggedrukt door de groei van de baby in de baarmoeder.
Baarmoeder
And last but not least, jouw baarmoeder. Het orgaan wat jouw andere organen aan de kant druk, en het je bekkenbodem moeilijk maakt naarmate de baby meer groeit. Doordat je baarmoeder meer groeit, komt er meer druk op het bekken en je bekkenbodem te staan. En de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de spieren die rondom je bekken zitten elastischer worden. Dit zal meehelpen om je voor te bereiden om jouw bevalling, maar dit is ook waar de zwangerschapskwaaltjes ontstaan.