In bad na een bevalling, wanneer mag dat?

De periode na je zwangerschap is minstens zo belangrijk als de periode voor je zwangerschap. Nadat jullie kindje geboren is, zul je daar je volledige aandacht met liefde op richten. Toch kan ik me voorstellen dat je op den duur ook wel weer eens jezelf wilt gaan verwennen. Helaas mag je niet gelijk na de bevalling in bad om te relaxen. Wanneer mag je wel weer een bad nemen na een bevalling?

Waarom mag je niet gelijk in bad?

Je verliest na de bevalling best wel veel bloed. Er zit een wond in je baarmoeder waar eerder de placenta zat en deze wond heeft tijd nodig om weer volledig te herstellen. Niet alleen verlies je veel bloed, maar ook baarmoederslijmvlies. Als je te snel weer in bad gaat, loop je kans infecties op te lopen door bacteriën in het water.

Het is daarom belangrijk te wachten tot deze wonden zijn geheeld. De wond in je baarmoeder heeft ongeveer 6 weken de tijd nodig om te herstellen. Naast de wond in je baarmoeder kun je ook nog een wond bij je vagina hebben. Een ruptuur of een knip herstelt vaak sneller dan 6 weken. Het is heel persoonsafhankelijk hoe snel een wond hersteld. 

Als je 6 weken de tijd neemt weet je redelijk zeker dat de wonden hersteld zijn. Wil je weer tampons gaan gebruiken, wacht met het gebruiken hiervan tot de wond niet meer pijn doet bij aanraking. 

Wel mag je gewoon douchen, al is het belangrijk dat je de eerste weken na de bevalling genoeg rust neemt. Ook is het belangrijk te wachten met het hebben van geslachtsgemeenschap tot je wond volledig hersteld is en je niet meer vloeit.