Tips voor een krachtig en soepel bekken en bekkenbodem

Een krachtig en soepel bekken en bekkenbodem, dit zal wat vraagtekens op kunnen roepen. Is het namelijk niet genetisch bepaald dat het bij de één krachtiger en soepeler is dan bij de ander? Dit heeft er natuurlijk altijd wel iets mee te maken, maar je kan je bekken en bekkenbodem ook zeker trainen en soepeler maken. In deze blog zal ik je tips geven en uitleggen hoe jij dit voor elkaar kan krijgen.

Slappe spieren

Een bekkenbodem wordt minder belastbaar door toenemende druk, maar ook door de hormonen die de draagkracht doen afnemen zodat je bekkenbodem soepel genoeg is om een kindje erdoor te laten komen. Dit kan een reden zijn dat jij je bekken of bekkenbodem krachtiger en soepeler zou willen maken. Tijdens je zwangerschap komt er veel druk op je bekken en bekkenbodem door het groeien van je baby in je baarmoeder. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zwangerschaps gerelateerde bekkenklachten of bekkenpijn hebben ontwikkeld, of dat je na je bevalling merkt dat het allemaal wat slapper is dan dat het was en dat je je urine slecht op kan houden. De kans is groot dat na een zwangerschap je bekkenbodem verslapt is, gelukkig zijn er verschillende oefeningen en tips die je kan volgen om je bekken weer krachtig en soepel te krijgen.

Zwangerschap

Eigenlijk begint het soepel en krachtig maken van je bekken al tijdens je zwangerschap. Het toenemende gewicht van je baby op je bekken en bekkenbodem wordt natuurlijk steeds meer en hiermee belast je ook je bekken en bekkenbodem steeds meer. Tijdens de zwangerschap is het daarom belangrijk om met regelmaat rust te nemen. Het beste voor je bekkenbodem is als je dus even gaat liggen, dan heeft je bekkenbodem het meeste rust. Mocht je nu slecht stil kunnen liggen, als je gaat zitten en ervoor zorgt dat je goed wordt ondersteund, werkt dit ook voor je bekkenbodem. Hiermee bedoelen we niet dat je 40 weken moet gaan zitten of liggen, want actief zijn werkt ook om je bekkenbodem krachtig te houden. Als je tijdens de zwangerschap actief blijft en je conditie een beetje op peil houdt, zul je ongemerkt ook je bekkenbodemspieren trainen. En voor dit trainen ga je jezelf erg dankbaar zijn tijdens je bevalling, aangezien deze spieren dan behoorlijk moeten gaan rekken. Wat ook een goede tip is om tijdens de zwangerschap niet te zwaar te tillen, het is niet alleen belangrijk om pas aan het einde van de zwangerschap hier rekening mee te houden. Zwaar tillen is namelijk erg belastend voor je bekkenbodem, dus laat dit lekker achterwege tijdens je zwangerschap.

Oefeningen, oefeningen, oefeningen en nog meer oefeningen, dit is niet alleen belangrijk als je zwanger bent, zwanger bent geweest of zwanger wilt worden. Oefeningen voor je bekken en bekkenbodem zijn altijd een plus om te doen aangezien je deze spieren voor meer dingen gebruikt in het dagelijks leven dan je denkt. Voor het ophouden van je plas, als je sport, als je aan het lopen bent, ook tijdens seks en natuurlijk als je zwanger bent.  Er zijn veel verschillende soorten oefeningen die je kan doen om je bekkenbodem te ‘trainen’ en in conditie te houden. Er zijn speciaal oefeningen voor zwangere vrouwen, vrouwen die last hebben van urineverlies, vrouwen die problemen hebben tijdens seks, het internet staat er vol mee.

Ik kan je helpen met oefenen

Nu denk je misschien: hoe kan ik dan mijn bekken en bekkenbodem krachtig en soepel houden? Op het platform van Krachtig Bevallen staat een deskundige cursus voor je klaar over het bekken en bekkenbodem. Deze cursus is samen met bekkenfysiotherapeut Karla Folmer opgezet. In deze cursus spelen we in op informatie en preventie. Zo oefenen we samen om jouw bekken en bekkenbodem soepel en krachtig te houden. Het platform Krachtig bevallen biedt nog meer cursussen over zwangerschap, bevallen en de kraamtijd. Klik hier voor meer informatie!