Colostrum: vloeibaar goud voor jouw baby

Colostrum: ook wel vloeibaar goud genoemd, maar waarom? Tijdens de zwangerschap en ook erna zal je veel termen te horen krijgen die je misschien niks zeggen. Toch is colostrum een term die wel handig is om de betekenis van te weten. Ik help je met de belangrijkste informatie over colostrum voor jou en de kleine. 

Vloeibaar goud en moedermelk

Vloeibaar goud, een uitspraak waar je vast en zeker wel wat vraagtekens bij hebt. Colostrum is de eerste melk die een vrouw na de bevalling aanmaakt wanneer ze begint met borstvoeding geven. Colostrum is een dikkere en vaak ook een gelige melk dan ‘rijpe’ moedermelk, dit komt door de hoge concentratie voedingsstoffen en eiwitten die het bevat. Omdat colostrum zo hoog is in voedingsstoffen en eiwitten zal een klein beetje al voldoende zijn voor de kleine maag van jouw baby. Doordat colostrum weinig vet en suiker bevat, kan jouw baby het makkelijk verteren wat belangrijk is aangezien het darmstelsel nog onrijp is. Colostrum zal 2-4 dagen na de bevalling langzaam maar geleidelijk overgaan in ‘rijpe’ of ‘normale’ moedermelk.

De voordelen van colostrum

Colostrum heeft vele voordelen voor jou en je baby, van het beschermen tegen infecties, voordelen voor het immuunsysteem en de darmwerking, en het helpt bij de rijping van de organen.

  • Bevordering immuunsysteem en darmwerking.

Colostrum bevordert het immuunsysteem en de darmwerking van jouw pasgeboren baby, en dit is zeer belangrijk aangezien ze beide nog moeten ontwikkelen. Colostrum helpt hierbij doordat het erg rijk is aan antistoffen, de belangrijke antistoffen die niet via de bloedbaan, maar via een slijmlaag het maag-darmkanaal en de luchtwegen beschermt tegen ziekte. Deze antistoffen beschermen de baby bijvoorbeeld ook tegen ziekte die jij tijdens de zwangerschap al hebt gehad. Maar dit is niet het enige pluspunt aan colostrum, het bevat ook probiotica dat ervoor zorgt dat de bacteriën die dus wel belangrijk zijn voor je baby, toch in zijn darmpjes terecht komen.

De meeste, aanstaande, moeders zullen wel weten dat de darmpjes van een baby altijd zorgen voor onaangenamen pijntjes en verrassingen. Ook hier kan colostrum een rol in spelen. De eerste ontlasting die je baby zal hebben, ook meconium genoemd, zal aardig zwart en stroperig zijn. Maar ook hier kan colostrum een verschil in maken, colostrum kan het zachter maken waardoor het voor de baby makkelijker is het uit te poepen. Colostrum werkt dus als een soort laxeermiddel, dit kan soms zorgen voor wat minder fijne situaties, maar het helpt de lever ook met het afvoeren van afvalstoffen die de baby bijvoorbeeld in de baardmoeder heeft ingeslikt. Dit helpt de kans op geelzucht flink te verminderen.

  • Colostrum is effectief tegen infecties

Wanneer jouw baby wordt geboren is het immuunsysteem dus nog niet compleet ontwikkeld. Hierbij kan colostrum ook helpen aangezien het voor een groot deel uit witte bloedcellen bestaat. Witte bloedcellen vechten tegen ziekten en infecties, maar helpen je baby ook om zelf tegen infecties te kunnen vechten. Ook helpt het om bacteriën te neutraliseren. Dit is erg belangrijk aangezien de baby niet langer meer veilig in jouw buik zit om hem te beschermen tegen alles in de buiten wereld. Jouw baby zal zich moeten voorbereiden op de nieuwe uitdagingen van de wereld waarin die in komt te leven.

  • Helpt bij de rijping en de groei van organen

 In jouw baarmoeder is de baby natuurlijk al gegroeid van een erwtje naar een ananas en verder, maar in deze tijd zijn nog niet alle organen en zintuigen helemaal ontwikkeld. Colostrum bevat dus, antistoffen, witte bloedcellen, goede bacteriën, maar ook enzymen en groeifactoren die helpen bij de rijping van de onvolgroeid organen en zintuigen van jouw baby.

Van colostrum naar rijpe melk

Als je dus net bevallen bent, bij sommige ervoor al, begint de melkproductie dus met de gele dikkere melk dat colostrum is. Nadat je bevallen bent zal het dus 2-4 dagen duren voor voordat je ‘rijpe’ moedermelk productie opgang komt. Dit ga je merken aan je borsten, deze zullen steviger en ook ‘vol’ aanvoelen, dit houdt in dat ze in plaats van colostrum aanmaken nu overgangsmelk zijn gaan maken. Overgangsmelk zal romiger en witter zijn dan colostrum en zal overgaan in ‘rijpe’ moedermelk die jij aan je baby kunt gaan geven.

De grote wereld

Nu je baby nog lekker veilig en warm in jouw buik zit is het misschien lastig om je nu voor te stellen, maar over iets meer dan een jaar kan het zijn dat je baby al kan lopen of misschien al klaar is om gesprekken met jou te gaan voeren. Om dit te bevorderen is het slim om over de voordelen van colostrum na te denken en of jij dit aan je baby gaat voeden. Je maakt colostrum namelijk maar een korte tijd aan, maar het kan een zeer belangrijke bijdragen van jou aan je baby zijn om hem zo goed mogelijk voor te bereiden op leven wat hem of haar nog te wachten staat.

Wil jij meer weten over borstvoeding? Krachtig Bevallen heeft nu een volledige cursus voor jou klaar staan om je voor te bereiden op de voeding die jij je baby kunt gaan geven. Borstvoeding is een natuurlijk proces maar jij en je baby zullen moeten leren hoe borstvoeding werkt. Dit vergroot de kans op een geslaagde borstvoedingsperiode. Meer informatie vind je hier.