Ben jij ook bang om te bevallen? Hier alle tips en tricks voor je op een rij!

Angst voor bevallen: hoe dichter je bij het einde van de zwangerschap komt, hoe sneller de bevalling inzicht is. Vind jij je bevalling spannend? Dan ben je echt niet de enige aanstaande moeder met deze gevoelens. Een bevalling roept bij iedere aanstaande moeder verschillende emoties en verwachtingen op. Deze gevoelens kunnen variëren van blijdschap dat je je baby bijna in je armen hebt, tot zorgen en angst voor de bevalling, sommige vrouwen hebben zelfs last van echte bevalangst. 

Angstig

Een bevalling, dit is toch wel een levens veranderende gebeurtenis waar je misschien al wel je hele leven veel over hebt gehoord. Hierdoor is het helemaal niet gek als je angst of spanning voelt voor jou aanstaande bevalling. Maar voor sommige vrouwen kan deze angst zo’n grote rol spelen, dat ze er elke dag mee bezig zijn tijdens de zwangerschap of dat het zelfs hun dagelijks leven beïnvloedt. Heeft de angst nu zo’n invloed op iemands leven, dan wordt er gezegd dat deze persoon last heeft van bevalangst. Dit is een angst die voor kan komen bij vrouwen die bijvoorbeeld angstig zijn voor hun eerste bevalling, maar ook bij vrouwen die al eerder een bevalling hebben meegemaakt. Deze angst kan ontstaan door verschillende factoren, bijvoorbeeld de angst voor de gezondheid van de baby of jezelf, angst voor een knip, uitscheuren of een potentiële keizersneden. Maar de voornaamste reden is dat vrouwen angstig zijn voor het onbekende van de pijn die ze kunnen ervaren. Maar om ook de positieve kant te laten zien: gelukkig hebben de meeste vrouwen best vertrouwen in de bevalling, alleen kan voor sommige toch de angst overheersen. Waardoor komt dit en wat kan jij eraan doen?

Waar komt die angst vandaan?

Als je angst hebt voor de bevalling is het handig om te weten welke factoren mee spelen in jouw angst, hierdoor wordt het makkelijker om er iets mee te doen. De kans is er dat je angstige kijk op de bevalling misschien wel onbewust word beïnvloed door:

* Tv en sociale media

Als jij op social media zit, of een film of serie kijkt waar het onderwerp bevallen aanbod komt, zie je voornamelijk angstige vrouwen die veel pijn lijden. Het nadeel aan deze kanalen is dat je zelden de juist mooie en positieve beelden ziet van vrouwen die een fijne bevalling hebben gehad en het dus prima aankonden. Mocht jij nu al vanaf jongs af aan alleen negatieve of zelfs horrorbeelden zien van bevallingen dan kan dit, misschien zelfs onbewust, jouw verwachting en kijk op een bevalling hebben aangepast naar iets negatiefs. Terwijl het in praktijk redelijk vaak heel anders gaat en er ook echt positieve verhalen bestaan!

* Ervaringen van jouw omgeving

Het is je vast wel opgevallen dat sinds jij zwanger bent, mensen graag hun ervaringen en tips met jou delen, ook al is dit vaak ongevraagd. Nu jij zwanger bent ben je gevoeliger voor verhalen en meningen van andere, met dank aan hormonen, en kan je dit dus ook moeilijker van je afzetten. Dus als jij steeds ongevraagd horrorverhalen en tips over inknippen op je afgevuurd krijgt kan dit best vervelend zijn als jij er positief instaat. Het is nu dan ook tijd dat je je grenzen aangeeft en je mensen je niet uit je positieve bubbel laat halen want dit gaat jou niet helpen. Wat wel heel fijn is dat mensen positieve verhalen en tips met jou delen, zodat het je vertrouwen boost en je een positief beeld krijgt van een bevalling. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er angstig in staat door een eerdere zware bevalling, onthoud dan dat elke bevalling anders is en je nu weet hoe je je kan voorbereiden.

 * Focus op dingen die fout kunnen gaan

Dit is een trekje wat mensen snel hebben, dat de focus ligt op dingen die fout kunnen gaan, zo ook bij een bevalling. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de nodige en realistische informatie krijgt over een bevalling en zo ook over de risico’s, maar onthoud dat deze maar weinig voorkomen. Het is niet de standaard norm van een bevalling dat alles fout gaat en er complicaties optreden. Het heeft dus weinig zijn voor jou dat je hier de focus op gaat leggen, de kans dat het jou overkomt, is namelijk zeer klein.

Wat helpt tegen de angst?

  • Goed voorbereiden: lees jezelf in over bevallingen en tips over hoe jij je bevalling het beste kan voorbereiden of ondersteunen.
  • Praat, praat, praat: Wat het beste werkt met een angst is dat je er open over bent. Het is belangrijk dat je je angst deelt met je partner, verloskundige of beval coach, zodat zij je kunnen ondersteunen en geruststellen.
  • Volg een cursus: Er zijn genoeg bevalcursussen tegenwoordig die je bij van alles kunnen helpen en ondersteunen, van voor de bevalling tot ver na de bevalling. *Krachtig bevallen is bijvoorbeeld een cursus die dit aanbiedt.
  • Maak jouw geboorteplan: Als jij een geboorteplan creëert ben je heel bewust bezig met je bevalling en lees je je dus ook in over hoe bevallingen kunnen lopen en hoe jij je dus kan voorbereiden. Een goed geboorteplan maken is best moeilijk, daarin help ik je met het maken van z’n plan op het platform van Krachtig Bevallen.
  • Hulp: Mocht je een vervelende of zelf traumatische ervaring hebben gehad met een vorige bevalling, wees dan niet bezwaard om professionele hulp te zoeken zodat je het een plekje kan geven.

*Krachtig bevallen cursus

Krachtig bevallen is een cursus waar je door middel van video’s, audio, en lesmateriaal volledig wordt geïnspireerd om jouw bevalling krachtig aan te gaan.  Dit materiaal geeft antwoord op veel vragen die je kan hebben als je angstig bent voor de bevalling, bijvoorbeeld “wat zijn weeën en hoe ga je hiermee om?” of “hoe verloopt het natuurlijke beval proces?”, maar ook “hoe ga je om met de pijn”. Het platform en de cursus helpen je ook bij persoonlijke ontwikkeling wat erg belangrijk is als je angstig bent, je wordt geholpen bij een positieve mindset, motivatie tijdens je bevalling en heel belangrijk ontspanning in je zwangerschap en bevalling. Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige die in de aflopen 10 jaar al honderden bevallingen heeft meegemaakt en gecoacht. Maar ik ben zelf ook moeder en verteld mijn eigen ervaringen tijdens de bevallingen en als moeder, en de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaakte.  Door gebruik te maken van deze cursus word je voorbereid, wat belangrijk is bij angst, maar heb je ook iemand om mee te praten die ervaring heeft en graag naar je luistert, je vragen met liefde beantwoord, en een veilige en ontspannen manier om jou voor te bereiden op je bevalling.

Klik hier om je aan te melden voor het online platform om je volledig voor te bereiden op de bevalling.

Powervrouwen

Maar vergeet zeker niet dat alle vrouwen, powervrouwen zijn! Onze lichamen zijn gemaakt om te bevallen en wij kunnen dit dan ook prima aan. Als het tijd is voor jou om te bevallen dan gaat alles in jouw lichaam perfect samen werken zodat jij kan bevallen, zelf je hormonen werken dan mee. De hormonen gaan samen met de baarmoederspier werken, zodat je baarmoedermond opengaat, er ruimte in je bekken komt, en je baby naar buiten kan worden geduwd. Gelukkig gaan de meeste bevallingen niet zoals in de horrorverhalen die jouw buurvrouw met je deelde. Wat wel kan verschillen per persoon, is het tempo en verloop van de bevalling. Dus laat je angst voor de bevalling jouw zwangerschap zeker niet overschaduwen. Bereid je goed voor, praat erover, neem je rust en voor je het weet ligt je kleintje in je armen!