Krachtig Bevallen met behulp van NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Waarschijnlijk zegt dit je nog niets en daarom zal ik uitleggen wat het inhoud. NLP wordt ook wel de studie van succes genoemd. In de jaren ’70 ontwikkelden Dr. Richard Bandler en John Grinder NLP. Ze raakten geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en deden onderzoek naar wat succesvolle mensen zo succesvol maakt. 

Wat is NLP eigenlijk? En hoe kan NLP helpen bij een bevalling?

Ze ontdekten dat dit te maken had met twee onderdelen:

1. De communicatie met jezelf;

Hiermee wordt alles wat je denkt, voelt of je inbeeldt bedoeld. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je manier van denken veel invloed heeft op de keuzes die je maakt bewust maar vooral ook onbewust. Het meeste denk en doe je namelijk vanuit je onderbewustzijn. In dit onderbewustzijn liggen heel veel overtuigingen die ervoor zorgen dat je de dingen ziet zoals je ze ziet en ervaart zoals je ze ervaart. Dit is zeker niet altijd “de waarheid”, een ander ziet dit misschien heel anders. Dit komt omdat je als kind in je opvoeding bepaalde dingen hebt aangeleerd of ervaren en wat je hiervan “geleerd” hebt is vervolgens jou referentie geworden. Als kind kopieer je het gedrag en omgaan met emoties van je ouders. Dit is niet slecht alleen werkt soms niet altijd even effectief. Iedereen kent wel het gevoel dat onze gedachtes en emoties ons overkomen en soms identificeren we ons er zo mee dat we denken dat we er helemaal geen invloed op hebben. Maar dit is niet zo. We hebben wel degelijk invloed op onze gedachtes en emoties. De grondleggers van NLP ontdekten dat succesvolle en gelukkig mensen zonder dat ze dat zich beseffen een hele positieve mindset hebben. Deze mensen zijn hier onbewust bekwaam in maar ook wanneer je dat niet bent kun je, bijvoorbeeld door NLP, technieken leren toe te passen om je gedachtes en emoties positiever te krijgen. Bewust maar ook onbewust.

2. De communicatie met anderen

Communiceren doen we vaak door gesproken taal, geschreven taal, lichaamstaal en stemgebruik. Veel mensen zetten gesproken taal, lichaamstaal en stemgebruik volledig onbewust in. Door NLP leer je je bewust te worden hoe je praat, wat je nu eigenlijk zegt (of bedoelt te zeggen) en welke non-verbale bootschappen je uitzend naar een ander. Zo kun je dus ook een ander positief beïnvloeden met gesproken en geschreven taal, je lichaamshouding en stemgebruik. 

Nu zul je misschien nog steeds denken, maar wat heeft dit te maken met een bevalling? Ik zal je vertellen, alles! Want de communicatie met jezelf doe je de hele dag door dus ook gedurende je zwangerschap en bevalling. De overtuigingen die je hierin hebt en de gedachten die hier uit voort komen hebben hoe dan ook invloed op het verloop en de beleving van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Bevallen is mindset

Hoe mooi zou het zijn om met behulp van bijvoorbeeld NLP-  technieken je gedachtes en emoties positief te beïnvloeden gedurende je zwangerschap en bevalling? Want tijdens je zwangerschap en bevalling komen er altijd wel gevoelens van spanning, angst of onzekerheid. Dat is ook heel gewoon en hoort er zelfs een beetje bij. Maar hoe fijn zou het zijn als je deze gedachtes, waar je gevoelens uit voortkomen, zou kunnen beïnvloeden waardoor je krachtiger en positiever in je zwangerschap en bevalling staat? 

Inmiddels weten jullie dat ik al meer dan 10 jaar op de verloskamers en kraamafdeling werk. Ik ben continu in contact met mensen. En soms als ik nog maar net contact heb gemaakt met mensen en ze nog niks hebben gezegd kan ik al veel aflezen van hun lichaamshouding over hoe hun mindset is. Als zorgverlener ben ik er om iemand zo goed mogelijk te begeleiden en positief te beïnvloeden. Dit lukt gelukkig ook vaak goed doordat ik mijn taal, kennis, houding en stemgebruik bewust kan inzetten. Maar het is een groot verschil of iemand er voor open staat of niet. De overtuigingen en mindset van iemand speelt hierin dus een belangrijke rol. Het is heel makkelijk iemand positief te beïnvloeden als er rooskleurige omstandigheden zijn natuurlijk. Het wordt al een stuk lastiger als de omstandigheden minder fijn zijn. Toch heeft het ook alles te maken met je mindset. Ik tref mensen die een prachtige bevalling beleven, waarbij alles volgens het boekje gaat, maar het toch als een hele heftige bevalling ervaren. Maar ik tref ook mensen waarbij de omstandigheden tijdens de bevalling en stuk zwaarder zijn, waarbij de vrouw en stuk positiever is en achteraf zegt; ‘Goh wat een bijzondere ervaring en ben zo dankbaar dat het voorbij is en alles goed is afgelopen.’ Je kunt daarom bevallingen ook nooit met elkaar vergelijken en vooral niet de ervaring ervan. Maar wat zou het fijn zijn wanneer je de bevalling op een positieve manier kunt benaderen en daardoor óók positief beïnvloeden. Neem nu van mij aan, dit kan echt! Tijdens de cursus van Krachtig Bevallen leer ik zwangeren inzicht te hebben in hun eigen gedachtes en emoties. Ook krijg je volledige en eerlijk informatie waardoor je positieve overtuigingen vormt. Er ontstaat een gevoel van: Yes, ik kan dit, heb er zin in en ik ben er klaar voor!

Naast de ervaringen uit mijn werk heb ik hetzelfde ervaren tijdens mijn eigen bevallingen. Voor mij was mijn manier van denken en doen toen ook nog bijna volledig onbewust. Sinds ik steeds meer met persoonlijke ontwikkeling en NLP bezig ben, begon het kwartje bij mij steeds meer te vallen. Bevallen is mindset! Tijdens de cursus van Krachtig Bevallen deel ik dan ook uitgebreid mijn eigen persoonlijke verhaal en ontwikkeling. Ik doe dit zodat anderen hier weer van kunnen leren. Natuurlijk is het niet zo dat ik nu alleen maar positief denk en nooit meer negatieve gedachtes en gevoelens heb. Zeker niet, deze gedachten mogen er ook zijn en horen ook gewoon bij het leven. Het verschil zit hem in het bewust in kunnen zetten van je gedachtes en emoties en er van een afstand naar kunnen kijken. 

Iedereen die een belangrijke gebeurtenis tegemoet gaat wil deze natuurlijk zo positief mogelijk ervaren en beïnvloeden. Dit geldt dus ook voor je zwangerschap en bevalling. De geboorte van je kind is zo’n gebeurtenis die je heel bewust kunt beïnvloeden. Natuurlijk heb je geen garanties op de uitkomst, maar wanneer je toch gaat fantaseren doe het dan positief! Je zult merken dat op het moment dat je mindset positiever wordt, dat dit meer zelfvertrouwen geeft in de zwangerschap.

Meer kennis, zelfvertrouwen en minder angst waardoor je automatisch jezelf positiever beïnvloedt. Dan heb je meer kans op een positiever verloop van de bevalling. Dat is bevallen met de kracht van mindset, dat is Krachtig Bevallen.

Wil jij dit ook leren? Meld je dan nu aan!